Podcast Blixen eller Kaos

Spion blandt venner

Da chefen for Forsvarets Efterretningstjeneste for snart et år siden blev anholdt i Københavns Lufthavn og ført bort af agenter fra PET, var det kulminationen på en historisk efterretningsskandale, der går hele vejen til toppen af regeringen. 

For at forstå sagen skal vi dog 10 år tilbage i tiden og møde en mand, der var så overbevist om, at USA udnyttede overvågningssamarbejdet med Danmark til også at spionere mod danskerne. For at bevise det besluttede han sig for i al hemmelighed at optage samtaler med sine kolleger og chefer - på det allerhemmeligste sted i Danmark. 

Mandens mistænksomhed og optagelser har siden fået sendt hele den danske spionledelse hjem fra arbejde, en spionchef har siddet fængslet og er nu sigtet for landsskadelig virksomhed. Det samme er en tidligere forsvarsminister. 

Hvordan er det kommet så vidt? Hvad har spionchefen egentlig gjort? Er der udbrudt en krig mellem regering og efterretningstjenesten? Og hvilken rolle spiller en person ved navn Barbara Bertelsen i alt dette? 

En ny bog, Spion blandt venner – statshemmeligheden, der ændrede Danmark, udkommer i dag og forsøger at levere nogle svar. 

Gæst: Hans Davidsen-Nielsen, journalist og forfatter
Vært: Michelle Tubæk Gram